Šumarija Glamoč
Uzgoj i zaštita
Sviđa li Vam se novi izgled naših stranica?

Statistika
Posjeta danas:0
Online korisnika:0
Ukupno posjeta:9227
Runolist

Autor: {author}, Pregledano: 994, Objavljeno 24.07.2017., Kategorija Zanimljivosti

Runolist (Leontopodium alpinum) je jedna od najpoznatijih europskih planinskih biljaka. Budući daje vrlo rijetka zaštićena je u cijeloj Europi. Runolist je biljka trajnica koja se razmnožava sjemenom, ali se obnavlja i iz korijena. Raste u busenima, vrlo često na nepristupačnim planinskim liticama.

Mi smo ga našli na Šatoru, na 1600 m. nadmorske visine.

Rasprostranjena je na gorskim predjelima, uglavnom Alpama. Uglavnom obrašćuje pukotine i litice vapnenačkih stijena predplaninskog i planinskog pojasa Dinarskog gorja, i to uglavnom na sjevernim stranama, ali se mjestimično javlja i na kamenjarskim travnjacima na području Zavižana na Velebitu. Zaštitni je znak očuvane prirode viših, često nepristupačnih predjela Alpa i Dinarida, premda raste i na Pirinejima, Tatrama, Karpatima i drugim visokim planinama Euroazije.

Trajnica koja se razmnožava sjemenom visine do 25 cm (na Šatoru, najčešće visok svega nekoliko cm). Cvijetovi bijele boje podsjećaju na lavlju šapu. Raste na vapnenačkim i dolomitnim stijenama. Možemo ga naći na stijenjacima i točilima bukovih šuma. Vrijeme cvjetanja (V – VI) mjesec (Na Šatoru intenzivno cvjeta krajem srpnja i početkom kolovoza). Nalazište G.J Šator. Kategorija ugroženosti: VU.

Na žalost, od kad je ušao u modu (80-ih godina prošlog stoljeća) ugrožen je od lokalnog stanovništva. Zaštitni  je znak planinara širom Europe. Runolist zataknut na šešir je dokaz da je nositelj doista bio na određenoj nadmorskoj visini.

U razgovoru s lokalnim stanovnicima doznajemo da je danas izuzetno popularan. Svi ga žele imati. Gotovo da ne ode pismo iz ovih krajeva u Ameriku, da u njemu nema runolista.

Jedini način zaštite, po mišljenju ovdašnjih šumara i biologa je edukacija lokalnog stanovništva. Neki već odbijaju poslati poštom naručeni primjerak.  

                                                                                                                               Autor: Mile Penić

Pretraga

Prijava korisnika
Korisnik:
Lozinka: