Šumarija Glamoč
Uzgoj i zaštita
Sviđa li Vam se novi izgled naših stranica?

Statistika
Posjeta danas:0
Online korisnika:0
Ukupno posjeta:9227
Izvješće o pošumljavanju Šumarije Glamoč

Autor: {author}, Pregledano: 449, Objavljeno 25.04.2018., Kategorija Zanimljivosti

Pošumljavanje je zakonska obaveza svih šumarija, pa tako Šumarija Glamoč svih poslijeratnih godina pošumljava goleti.
Ove godine je planirano pošumiti 60 hektara u odjelima 140. I 141. G.J. Bunarić. Dolaskom lijepog vremena, uz dobar odaziv lokalnog stanovništva, počelo je pošumljavanje u navedenim odjelima (brdo Obljaj).  Sade se crni i bijeli bor, te smreka.
Sama sadnja se odvija uspješno i već je završeno dvije trećine planiranog posla. Ovo je i jedinstvena prilika lokalnim stanovnicima da nešto zarade.
Međutim, dok se jedni odazivaju pozivu i vrijedno rade, drugi dio lokalnog stanovništva je sklon pravljenju šteta na upravo pošumljenim površinama. Vlasnici ovaca iz okolnih sela se ne obaziru na upozorenja da je pašarenje na pošumljenim površinama zabranjeno. Šumarija je, rubom pošumljavanih površina,  postavila ploče s upozorenjima o zabrani pašarenja.
Unatoč  tome, već su primijećene štete, jer ovce oštećuju mlade sadnice brstom i kod prelaska preko pošumljene površine.
Šumarija Glamoč upozorava sve mještane lokalnih sela da poštuju zabranu pašarenja na tim površinama. Svaki novi ulazak i nanesene štete će se propisno evidentirati i o svemu izvijestiti nadležne institucije policije i inspektora, koji će dalje pokušati pronaći počinitelja i propisno ga kazniti, te naplatiti štetu na oštećenim sadnicama.

glamoc_posumljavanje_2018_1.jpg
glamoc_posumljavanje_2018_1.jpg
glamoc_posumljavanje_2018_1.jpg
glamoc_posumljavanje_2018_1.jpg
glamoc_posumljavanje_2018_1.jpg

Pretraga

Prijava korisnika
Korisnik:
Lozinka: