Šumske komunikacije

Anketa
Sviđa li Vam se novi izgled naših stranica?
Statistika
Posjeta danas:0
Online korisnika:0
Ukupno posjeta:8692
Vertikalna šuma (Bosco Verticale)

Autor: {author}, Pregledano: 1006, Objavljeno 28.04.2017., Kategorija Zanimljivosti

vs2.jpg

Arhitektonski studio koji predvodi Stefano Boeri je osmislio koncept vertikalne šume u svrhu kombiniranja stambene gradnje velike gustoče i pošumljavanja urbanih sredina. Tako je nastao ovaj kompleks od dvije stambene zgrade u centru Milana, 110 i 76 metara visine koji je smjestio 900 drveća i 20000 biljaka rasprostranjenih na fasadi prema izloženosti suncu. Stefano Boeri i njegov tim tvrdi da će  vegetacijski sistem vertikalne šume pridonijeti stvaranju mikroklime, stvoriti vlažnost zraka, apsorbirati  CO2 i proizvoditi kisik. 

vs1.jpg

Izgradnjom ovog objekta dobilo se i biološko stanište od površine 40000 m2, što će pridonijeti bioraznolikosti i razvoju jednog urbanog ekosustava gdje će se stvoriti uvjeti za spontanu kolonizaciju ptica i insekata. Izgradnja više vertikalnih šuma unutar jednog grada može uspostaviti mrežu ekoloških koridora koji će dati život glavnim parkovima u gradu, okupljajući zeleni prostor avenija i vrtova i ispreplićući razne prostore spontanog rasta vegetacije. 

vs3.jpg

Vertikalna šuma ćetakođer filtrirati čestice prašine koja je prisutna u urbanim sredinama, zaštititi ljude od štetnog utjecaja sunca pritom smanjujući potrebe za klimatizacijom prostora, te objektima pružiti zvučnu izolaciju od gradske buke.

vs4.jpg

Konstrukcija ovog projekta je započela 2009. godine a završila 2014.godine. Drveća su pritom bila ključni elementi u razumijevanju arhitektonskih projekata i vrtnih sustava. U ovom je slučaju izbor vrsta stabala je napravljen kako bi se prilagodio njihovom pozicioniranju na fasadama i visini, pa je trebalo dvije godine kako bi se dovršilo uz suradnju s grupom botaničara. Biljke korištene u ovom projektu su se uzgajale posebno za tu svrhu i bile su prethodno kultivirane.