POZIV ZA MEDIJE / Konferencija KUPRES 2019: Dolazak EU udruženja i stručnjaka iz šumarskih poduzeća iz BiH i zemalja Regije (4.-5.4.2019.)

Pregledano: 242, Objavljeno 01.04.2019, Kategorija Vijesti 2019

Poštovani,

 

Četvrtu godinu za redom Kupres postaje mjesto središnjeg okupljanja u području šumarstva i prerade drva u BiH!

 

ŠGD Hercegbosanske šume u suradnji s Hrvatskim drvnim klasterom i Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, pozivaju Vas da popratite konferenciju ´Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini´koja će se održati 4.-5.4.2019. u hotelu Adria Ski (Kupres, Bosna i Hercegovina).

 

S obzirom na tematiku skupa pokazan je veliki interes od strane predstavnika javnih poduzeća za gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini(na razini Republike Srpske i Federacije), kao i federalnih jedinica – kantona te javnih poduzeća iz susjednih zemalja Regije (Hrvatske šume, Srbijašume, Makedonske šume itd). Osim državnih poduzeća za upravljanje šumama, dolazak su potvrdili i predstavnici privatnih šumarskih asocijacija, sindikata,šumarskih društava, udruženja inženjera i tehničara šumarstva i drvne tehnologije, a poseban je interes i predstavnika akademskog i znanstveno-istraživačkog miljea koji će imati aktivnu ulogu na konferenciji(šumarski fakulteti iz Sarajeva, Zagreba, Banja Luke, Ljubljane itd).

 

Međunarodni značaj i kvalitetan program skupa prepoznale su državne institucije, a dolazak su potvrdili i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto te Mladen Lončar u ime Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valetina Inzka. Između ostalih, na skupu će sudjelovati i predstavnici relevantnih ministarstava iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije te ministarstava i privrednih komora na razini BiH i pripadajućih entiteta, kao i mnogi drugi. U četvrtak će se putem video veze javiti Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, ujedno i potpredsjednica Izaslanstva EP za BiH.

 

Programom će se obuhvatiti aktualne teme ruralnog razvoja, šumarstva,biomase, uloge bioekonomije i kružne ekonomije, a posebice će biti naglasak na sektorsko obrazovanje koje je temelj napretka šumarstva i drvne industrije u regiji jugoistočne Europe. Već duže vremena evidentan je nedostatak obrazovanih kadrova, koji sve više iseljavaju ili ne smatraju ovaj sektor dovoljno atraktivnim. Jedan od glavnih predavača na konferenciji bit će generalni tajnik EUSTAFOR-a, udruženja europskih organizacija koje upravljaju državnim šumama, Piotr Borkowski, a govorit će o trendovima i izazovima u gospodarenju državnim šumama u EU. Borkowski će u sklopu studijske posjete u četvrtak obići tipične šumske sastojine, rasadnike i lokalne tvrtke.

 

Konferencija za novinare i izjave za medije bit će u 12.00 sati u hotelu Adria Ski (četvrtak, 4.4.), a biti će prisutni predstavnici relevantnih domaćih i EU institucija te šumarskih društava.

PROGRAM KONFERENCIJE 2019. 

Kontakt:

Rosana Šimunović +385/98 928 2610

Sanja Karadža +387/63431435

 

S poštovanjem,

 

Marijan Kavran, direktor

Hrvatski drvni klaster

Branko Ivković, direktor

ŠGD Hercegbosanske šume


Organizacija

ORGANIZATOR

ŠGD HERCEGBOSANSKE ŠUME

SUORGANIZATOR
 

DRVNI KLASTER HERCEGOVINE

 

HRVATSKI DRVNI KLASTER

 

ČASOPIS PRIVATNE ŠUME

 

ČASOPIS DRVO & NAMJEŠTAJ


PARTNERI I POKROVITELJ

SPONZOR