Dana 22.07.2017. godine primjećen je gusti dim na predjelu Troglava. Dežurni djelatnici odmah obilaze teren i izvještavaju da je požar duboko u teritoriju Republike Hrvatske (nekih 2-3 km) i da je Hrvatska strana već pristupila gašenju onog dijela požara koji se kretao prema RH. 

23.07.2017. godine, tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak vatra je prešla na stranu BiH te je u ponedjeljak organizirano gašenje od strane djelatnika šumarije Livno. U isto vrijeme su obaviještene sljedeće nadležne institucije; Policija, DVD Livno i Županijsku cililnu zaštita.

Na teren je izašlo 16 djelatnika šumarije Livno, dok su ostali bili u pripravnosti. Dolaskom na teren ustanovili su da je požarna fronta duga oko 10 do 15 km i napredovala dosta brzo zbog južnog vjetra. Odmah se pristupilo gašenju, no zbog gustog dima i vatre nošene vjetrom gašenje je bilo onemogućeno a ljudski životi ugroženi, što ih je prisililo da se povuku. 

Gorijelo je nisko raslinje i trava a požar se kretao prema Vještića gori  gdje se nalazi visoka šuma bukve, odjeli od 73 do 97.  Djelatnici šumarije su pokušavali spriječiti da ne dođe požar do spomenutih odjela, međutim  u poslijepodnevnim satim vjetar je pojačao te je vatra je prošla kamionski put i ušla u spomenute odjele. Na svu sreću, u noći između ponedjeljka i utorka, poćela je padati kiša te spriječila daljnje napredovanje požara, u protivnom vatra bi zahvatila jelovu šumu na Troglavu što bi rezultiralo katastrofalnim posljedicama (izgorio bih cijeli Troglav). Suprotni kraj požara se kretao prema predjelu Poviruša i zahvatio je izdanačku šumu iznad sela Provoj i Čapranzlije koji je ujedno miniran te se na tome dijelu nije moglo pristupiti gašenju 

Utorak ujutro djelatnici šumnarije Livno su ponovno izašli na požarište gdje se vatra pojavljivala na izoliranim lokacijama  u visokoj šumi bukve, gdje su tinjala pojedina stabla bukve i time prijetila ponovnom izazivanju požara. Odmah pri dolasku na lokaciju djelatnici su započeli sa gašenjem te uspjeli ugasiti spomenute žarišne točke.  u poslijepodnevnim satima je ponovno pala kiša koja je ugasila i požar iznad  sela Provo i Čapranzlije.

Trenutno na požarištu dežuraju ekipe opremljene opremom za gašenje i dežurati će sve dok ne prođe opasnost.  

Treba napomenuti da su za ovaj požar obavještene sve nadležne institucije od kojih se odazvala jedino Civilna zaštita Hercegbosanske županije koja je cijelo vrijeme bila sa nama u kontaktu, te DGS sa Kamenskog koji je došao izviditi situaciju na terenu.

galerijaslum.png


poz-1.jpg  poz-2.jpg 

poz-3.jpg  poz-4.jpg 

poz-5.jpg  poz-6.jpg 

poz-7.jpg  poz-8.jpg 

poz-9.jpg  poz-10.jpg