Sjeverna Engleska će uskoro postati dosta zelenija. Početkom godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva  je iznjela svoj plan za novu šumu koja bi se prostirala od Liverpoola na zapadnoj obali do grada Hull na istočnoj obali.

suma.jpg

Ukoliko se u potpunosti realizira, šuma će u konačnici sačinjavati 50 miliona novih stabala na površini od 25090 ha. Ne samo da će ta šuma popuniti najmanje šumovite dijelove države sa domaćim vrstama, uglavnom listača, također će osigurati zelene površine za bijeg iz urbanih sredina velikih gradova.

Naravno, još je sve daleko od cilja. Vlada je za sad obećala tek početni 5,7 milijuna funti od 500 miliona potrebnih da bi se projekt u potpunosti realizirao. Ali šta je značajno kod ovog plana jeste da daje novi zalet transformaciji koja je već otpočela. Ovo je zapravo drugi veliki pokušaj proteklih godina da se uvedu šumovite površine u Engleski pejzaž.

Taj prvi pokušaj se nalazi 160 km južnije u Engleskom Midlandsu, gdje nova šumska prostranstva polako dosežu zrelost. Prvi put zasađena prije 28 godina, Nacional forrest, kako su je nazvali, upravo doseže zrelost i daje nam u uvid kako se krajobraz kojeg je skoro uništila industrijska eksploatacija može transofmirati i izgledati nakon što takve prakse eksploatacije dobara polako ali sigurno zastarijevaju.

nacional1.jpg

Područje Nacional Forrest-a 1991 prije pošumljavanja


nacional2.jpg

Ista površina 2016 

Iako djeluje kao hvale vrijedan pothvat i primjer ostalim državama kako ulagati u ekologiju i šumarstvo, činjenica je da ako Velika Britanija planira projekt ovih proporcija to može značiti samo jednu stvar. Da joj je šuma prijeko potrebna. Pejzaž Velike Britanije sadrži tek 13% šumovitih površina, što je među najnižima u Evropi, daleko ispod Finske koja sadrži impresivnih 73% šumovitih površina i koja je najzelenija država u Evropi. Čak i ovih malo površina koje se nalaze u Velikoj Britaniji su u opasnosti da budu oštečene izgradnjom nove Engleske brze željeznice. To im daje i više nego dovoljno razloga da se upuste u ovakav projekat, iako neki tvrde da su razlozi političke prirode i da je Britanska vlada tražila projekt visokog profila da može umiriti ljude i pokazati da izlaz iz EU neće označiti kraj svih zelenih inicijativa i propisa, te da će država i dalje poticati ovakve projekte.