U sklopu projekta "Bear in Mind - Bringing environmental actions for the biodiversity protection across the borders" u petak 30. travnja 2021. godine, radi telemetrijskog praćenja putem satelita uhvaćena je i GPS odašiljačem obilježena jedinka mrkog medvjeda (Ursus arctos).  

Telemetrijskom ogrlicom za praćenje na teritoriju parka prirode Blidinje u lovištu Vran uz pomoć tima za obilježavanje kojeg je vodio Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i na terenu prisutnih partnera na projektu kao i djelatnika ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres uhvaćen je i označen dvogodišnji medvjed mužjak težine 76,4 kg.

U narednom razdoblju pratit će se medvjed koji je dobio ime Vranac po lokalitetu na kojem je uhvaćen. Praćenje njegovog kretanja, dinamika ishrana, mapiranje staništa kao i druge navike služiti će u znanstveno istraživačke svrhe ali i za predstavljanje i razbijanje krivih uvjerenja o ovoj divljoj životinji.

Navedeni projekt  financiran je iz Europske unije u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.  Partneri na projektu su Centar za zaštitu i proučavanje ptica - CZIP (Glavni partner), Ornitološko društvo "Naše ptice" (Projektni partner), Udruga za zaštitu okoliša i održiva razvitka Naša baština (Projektni partner).  Suradnik na navedenom projektu je ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres obzirom da nadzor nad Lovištem Vran vrši Šumarija Tomislavgrad.

U sklopu projekta u razdoblju od 26. do 28. travnja 2021. godine u hotelu Hajdučke vrleti u Parku prirode Blidinje održana je druga radionica pod nazivom „Jačanje kapaciteta za monitoring zaštićenih/ugroženih vrsta sisavaca na području Parka prirode Blidinje“  s ciljem unaprjeđenja specifičnih vještina službenika na zaštićenom području.

Pored Slavena Reljića s Veterinarskog Fakulteta u Zagrebu radionici su sudjelovali i Igor Trbojević (Centar za zaštitu i proučavanje ptica Banjaluka), Josip Kusak  (Institut za istraživanje, očuvanje i upravljanje velikim zvijerima Zagreb) , Haris Hadžihajdarević  (NP Una) i domaćin koordinator projekta Josipa Bagarić (Ornitološko društvo Naše ptice) koja je tom prilikom i predstavila aktivnosti na projektu Bear in Mind. 

Ispred ŠGD HBŠ  sudionici u projektu su Božo Čičak ispred Službe za lov i ekologiju ŠGD HBŠ te predstavnici Šumarije Tomislavgrad Mario Zvonimir Bagarić i Tadija Ćerdić.  

Tijekom godine projektom je predviđeno označavanje još dvije jedinke medvjeda radi telemetrijskog praćenja. Planirano je hvatanje i obilježavanje GPS lokatorima, također na teritoriju lovišta Vran,  jedne jedinke tetrijeba i jedne jedinke jarebice. Projektom će se osigurati zaštita eko sustava kroz provedbu aktivnosti na jačanju kapaciteta, opremanju administrativkinih jedinica zaštićenih područja, izradu monitoring planova i protokola za upravljanje zaštićenim vrstama ptica i sisavaca te kroz jačanje svijesti lokalnog stanovništva.

 

Foto galerija

bear-in-mind-projekt-30-4-2021.-1.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-2.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-3.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-4.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-5.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-6.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-7.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-8.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-9.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-10.jpgbear-in-mind-projekt-30-4-2021.-11.jpg