Obavljena jesenska kontrola zdravstvenog stanja sjemenskih objekata i Rasadnika Pržine

Završena je trodnevna kontrola Rasadnika Pržine i zdravstvenog stanja 12 sjemenskih objekata te 3 odjela za skupljanje sjemena poznatog porijekla. Redovu polugodišnju kontrolu od 27. do 29. rujna 2021. godine obavili su djelatnici Službe za uzgoj i zaštitu šuma, djelatnici šumarija i Rasadnika Pržine u suradnji s predstavnicima Šumarskog fakulteta u Sarajevu.   

Pregledom je utvrđeno dobro zdravstveno stanje u Rasadniku i sjemenskim objektima, ali je ovogodišnji urod, nažalost, kod svih vrsta jako nizak. Urod kod bukve i trešnje u potpunosti je izostao.

Jedan od uzroka ovako niskog uroda može se prepisati klimatskim uvjetima i izrazito suhom ljetu i visokim temperaturama.   

Prema planu rada poduzeća uskoro se kreće  u primarno sakupljanje sjemena jele koje će se ostvarit u Bosankom Grahovu, a sjeme crnog i bijelog bora planira se sakupljati u Livnu i Tomislavgradu.

Sakupljeno sjeme dijelom će se koristit za potrebe rasadničke proizvodnje u JP Rasadnik Pržine ali i za šumsko-uzgojne radove kroz projekte sjetve na treneru.

 

 

Foto galerija

jesenska-kontrola-radasnik-przine-1.jpgjesenska-kontrola-radasnik-przine-2.jpgjesenska-kontrola-radasnik-przine-3.jpgjesenska-kontrola-radasnik-przine-4.jpgjesenska-kontrola-radasnik-przine-5.jpg