S obzirom da se u posljednje vrijeme po raznim portalima često piše o isporuci ogrjevnog drveta za domaćinstvo te da su objavljene razne neistine, odnosno lažne informacije, ovim putem želimo upoznati javnost sa cjelokupnom problematikom oko isporuke ogrjeva.

Svih proteklih godine do datuma 01.09. isporučivali smo u prosjeku 27.000 m3 ogrjevnog drveta za potrebe domaćinstva čime su  potrebe istih za ogrjevom bile zadovoljene.

ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres do gore spomenutog datuma u tekućoj godini isporučile su više od godišnjeg prosjeka ogrjevnog drveta za potrebe domaćinstva.

Također treba napomenuti da se veliki broj kućanstava iz Tomislavgrada, Livna i Kupresa do sada opskrbljivao od dobavljača iz drugih općina, posebice iz Prozora i Bugojna što je ove godine izostalo, te se isti obraćaju šumarijama za nabavu ogrjeva.

Gore navedeni razlozi kao i naša cijena ogrjeva (najniža u BiH) doveli su do povećanja zahtjeva stanovništva za isporukom ogrjevnog drveta od Hercegbosanskih šuma d.o.o. Kupres, što u brojkama znači oko 10.000 m3 ili za cca. 30% više u odnosu na potrebe i zahtjeve proteklih godina.

Samim povećanjem traženih količina za ogrjevom dolazi i do prolongiranja rokova za isporukom istog.

Ovu činjenicu neki su zloupotrijebili, ispolitizirali i žele je iskoristiti u predizborne svrhe. Nadalje, ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres su mogle povećati cijene lokalnom stanovništvu što bi dovelo do pada potražnje od strane stanovništva, ali bi nažalost dovelo u nepovoljan položaj naše građane koji bi morali izdvojiti više novca za ogrjev. Odlučili smo se, uz suglasnost Vlade HBŽ, na varijantu najjeftinijeg ogrjeva iako je to dovelo do povećanja potražnje.

ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres kontinuirano vrši isporuke ogrjevnog drveta i poduzima sve moguće radnje kako bi se u što skorijem roku ispunili zahtjevi naših kupaca.