Predstavnici ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres aktivno su sudjelovali na Konferenciji o biomasi, integralnoj zaštiti šuma i uvođenju ekološko prihvatljivih tehnologija u iskorištavanju šuma, koja se održala na olimpijskoj ljepotici planini Igman u Hotelu Monti i na terenu od 22. do 24. studenog. Konferencija je okupila stručnjake, istraživače i predstavnike šumarskih poduzeća s ciljem razmjene znanja o suvremenim tehnologijama, analizama, istraživanjima i praksama u očuvanju šuma i njihovom održivom iskorištavanju.

Otvorenje konferencije predvodili su predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i direktor KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo, koji su istaknuli važnost modernizacije i reorganizacije procesa uvođenja ekološki prihvatljivih tehnologija u šumarstvu. Prisutni su bili i predstavnici poduzeća KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo, koji su iznijeli informacije o procesima koje su započeli u protekle dvije godine kako bi podigli kvalitetu izvršavanja dugoročnih planova gazdovanja šumama na području koje pokrivaju.

Središnji dio konferencije obuhvatio je niz prezentacija stručnjaka iz različitih područja šumarstva i biomase. Prof. dr. Jusuf Musić govorio je o potencijalima šumske biomase u Kantonu Sarajevo, dok je prof. dr. Velid Halilović predstavio tehnologije pridobivanja šumske biomase. Jelena Knežević, doc. dr., iznijela je komparativnu analizu oštećenosti sastojina primjenom konvencionalne i procesorske tehnologije rada.

Dodatno, konferencija je obuhvatila i teme istraživanja bioadheziva na bazi utekućeg drveta za proizvodnju biokompozita, predstavljena od strane prof. dr. Alana Antonovića i prof. dr. Murča Obućine. Prof. dr. Nihad Hodžić i Kenan Kadić (UNSA) su prezentirali iskustva u korištenju drvne biomase kao goriva u energetici i industriji, dok su Matin Božidar, prof. dr. Josip Ištvanić i Alan Antonović (SZG) govorili o razvoju fizikalno-kemijskih svojstava peleta proizvedenih na temelju inovativnih predtretmana mješavinom šumske i poljoprivredne biomase.

Prof. dr. Osman Mujezinović održao je predavanje o zaštiti šuma u promjenjivim uvjetima gazdovanja. Konferencija je zaključena predstavljanjem iskustava iz Austrije, gdje su Ehrenhöfer Willibald i poduzeće Jasmin M. d.o.o. Žepče podijelili svoja iskustva kao partneri u realizaciji projekta.

Ovim putem, ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres izražava zadovoljstvo sudjelovanjem na konferenciji i ističe važnost daljnjeg unapređenja ekoloških praksi u šumarstvu, s ciljem očuvanja šuma i njihove održive uporabe.

 

Foto 

konferencija-biomasa-22-24.11.2023._1.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._2.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._3.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._4.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._5.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._6.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._7.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._8.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._9.jpgkonferencija-biomasa-22-24.11.2023._10.jpg