Inženjeri šumarstva ŠGD Hercegbosanskih šuma d.o.o. Kupres sudjelovali su 18. i 19 travnja u stručnoj posjeti Slovenskim šumama. U organizaciji inženjera Uroša Vranješa ispred „Zavoda za gozdove Slovenije“ i više predstavnika državnih šuma „SiDG-a“, inženjeri su se upoznali sa iskustvima i radom u privatnim i državnim šumama Slovenije.

Osobito korisna saznanja su bila o koncesijama te višegodišnjem načinu prikupljanja podatak na stalnim mjernim mjestima za praćenje, te obrada i korištenja podataka za izradu šumsko gospodarskih osnova i izvedbenih projekata. Analizom podatak iz prošlih uređajnih perioda omogućuje se inženjeru jasnija slika o tijekovima prošlosti i događanjima u bilo kojoj šumskoj sastoji kako bi isti mogao preciznije i kvalitetnije izvršiti pripremne radove i projektnu obradu, te svoj rad kroz doznake i projektiranja usmjeriti na bolji razvoj šumske sastojine s obzirom na zahtjeve koje ona sama ima u uzgojnom smislu.

Inženjeri Slovenije su iznijeli i svoja iskustva ukazujući na manje oštećenja dubećih stabala kad iskusan i dobar inženjer izvrši kvalitetno projektiranje i kontrolu realizacije strojne sječe „harvesterom i forvarderom“ u odnosu na sječe i izvlačenje šumskim zglobnim traktorima. Prenesena su iskustva rada na proredama u kulturama i izdanačkim-niskim šumama malim radnim strojevima sa procesorskom glavom (mali harvester). Kroz primjere u više odjela moglo se vidjeti kako se postupa u šumama u kojima se projektiraju i vrše potrebni radovi njege i obnove, kako se vrši praćenje zdravstvenog stanja u državnim i privatnim šumama kroz dobro organizirani revirni sustav i rad na terenu.

Svi prisutni su imali priliku upoznati se sa uređivanjem i radom u privatnim šumama te korištenju jedinstvene geodetske baze podataka za sve površine bez obzira na vlasništvo i namjenu. Jedinstvena geodetska baza predstavlja bazu svih promjena na nekoj površini i kao takva služi za izradu karata i unos svih rezultata radova kako u šumi tako i ne šumskim, poljoprivrednim i javnim površinama. Na ovakav način sve institucije i sve skupine u društvu mogu pravovremeno imati informacije o stanju na bilo kojoj površini svih kategorija i tipova zemljišta što zasigurno olakšava upravljanje i organizaciju svih aktivnosti.

Stručna posjeta je dala jako puno korisnih, poučnih i dobrih saznanja te su se stekla nova poznanstva te razmijenili i druga iskustva pored šumarstva i lovstva kako iz oblasti šumarstva tako i drugih područja društva. Kolegama iz Slovenije veliko hvala jer su pored stručnosti pokazali i visok nivo gostoprimstva i svojstvo jako dobrog i gostoljubivog domaćina.

 

Foto 

studijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-10.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-12.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-9.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-5.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-1.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-2.jpg
studijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-11.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-7.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-8.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-6.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-3.jpgstudijska-posjeta-slovenija-18.4.2024-4.jpg