U petak, 10.2.2017. je u Kupresu završilo drugo, dvodnevno izdanje konferencije KUPRES 2017,koja se etablira kao najvažniji skup u Bosni i Hercegovini u sektoru šumarstvai drvne industrije. Više od 300 sudionika, stručnjaka, donositelja odlukai medija, okupilo se na ovoj pitoresknoj visoravni kako bi raspravili o ključnim razvojnim pitanjima, koja će umnogome odrediti budući razvoj sektora.

Više od 70 predavača iz EU, zemalja regije i Bosne i Hercegovineotvorilo je dijalog o važnim pitanjima na području šumarstva i prerade drva. Jedna od tema u fokusu konferencije bilo je obrazovanje kadrova kao jedan od preduvjeta razvoja na europskom putu Bosne i Hercegovine. U svom pozdravnom govoru na isto se osvrnula i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ističući kako šume imaju veliki potencijal, ne samo zbogsvoje gospodarske uloge, već ne smijemo zaboraviti da su obrazovani stručnjaci te dobro osposobljeni radnici jednako tako vrijedan resurs. Putem video-veze iz Bruxellesa konferenciji se obratila i euro-zastupnica Dubravka Šuica,naglasivši da je svjesna važnosti na šumi baziranih industrija za BiH, koje su generirajući faktor za ruralni razvoj i otvaranje radnih mjesta. Podržavamo europski put BiH te ćemo učiniti sve da pomognemo u tom procesu, dodala je Šuica.

Izneseni stavovi sudionika jednoglasno su potvrdili potrebu kako sektorsko obrazovanje, odnosno stručna praksa učenika i studenata treba postati sastavni dio kurikuluma na svim razinama obrazovanja. Atraktivnost šumarstvaza mlade najbolje mogu i moraju promovirati uspješni poduzetnici u šumarstvu koji trebaju motivirane, zainteresirane i sposobne mlade ljude, za što je neophodna suradnja znanosti i gospodarstva.

Osim drvne sirovine, značajan je prihod i od općekorisnih funkcija šuma, posebno turizma i rekreacije, oko čega su se vodile intenzivne rasprave. Usluge šumskih ekosustava, tj. naknada za OKFŠ, posebno na primjeru korištenja sredstava za razminiranje, ali i na brojnim drugim primjerima, kao što su korištenje sredstava za pošumljavanje požarišta, za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda i drugo, treba povećati, a ne smanjivati, jer se time povećava društveno odgovorno poslovanje svih pravnih subjekata, rekao je prof. dr. Ivica Tikvić, profesor na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stručnjak za ekološka pitanja u šumarstvu.

Uočljive su pojave neusklađenih odnosa između institucija i JLS, što utječe na rad šumskih gospodarstava i drvoprerađivačkih tvrtki, a to je slučaj u svim zemljama regije. Zakon o šumama u Bosni i Hercegovini, čiji je nacrt donesen krajem 2016. i sad je u fazi tromjesečne javne rasprave, jedan je od preduvjeta za unaprjeđenje tih odnosa, naglasio je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vecchio.

Konferencija je, osim eminentnih stručnjaka okupila i političku elitu na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini BiH te predstavnike institucija iz susjednih zemalja regije. Premijer Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, istaknuo je važnost konferencije u promociji lokaliteta Kupresai sektora šumarstva. To je naglasio i izvršni direktor Europske asocijacije državnih šuma (EUSTAFOR) Piotr Borkowski, napominjući da u Bruxellesu Kupres postaje sinonimom za dijalog o šumarstvu.


U predkonferencijskim aktivnostima organizirana je posjeta šumskim lokacijama i drvoprerađivačkim pogonima u čemu su sudjelovali strani stručnjaci i predstavnici europskih sektorskih asocijacija. Na marginama skupa održala se dodjela nagrada za istaknute pojedince i tvrtke u sektoru šumarstva i prerade drva, a nagrada za životno djelo pripala je akademiku Vladimiru Beusu,istaknutom znanstveniku i stručnjaku. U postkonferencijskom programu KUPRESA 2017 održalo se natjecanje u skijanju za predstavnike na šumi baziranih industrija u zemljama JIE

Konferencija je od strane sudionika ocjenjena vrlo uspješnom uz zaključak da je potrebno dodatno sektorsko i međusektorsko umrežavanje, razmjena novih tehnoloških i stručnih znanja i iskustava, posebno oko podrške otvaranju novih radnih mjesta u ruralnim područjima, što je temelj gospodarske i demografske stabilnosti. Struka, politika i gospodarstvo složni su oko potrebe ostvarivanja još bolje suradnje i usklađenosti na području BiH i zemalja regije, a KUPRES 2017 uspješno trasira put prema međusobnom dijalogu, što briselski stručnjaci ocjenjuju važnim korakom prema postizanju još boljih rezultata.

 

Konferencija KUPRES 2018 održat će početkom veljače sljedeće godine.

Više na: www.forestry-kupres.com.

forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg forestey_kupres_1.jpg