U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i udruge CROBIOM, 3. i 4. lipnja održana je 16. Drvno-tehnološka konferencija, na kojoj je sudjelovalo Šumsko gospodarsko društvo HB šume d.o.o. Kupres. U ime društva konferenciji su nazočili predsjednik Uprave, Branko Ivković i izvršni direktor za poslove šumarstva, David Mijoč.

Sektorsko okupljanje u Opatiji okupilo je 250 važnih drvoprerađivača, šumara, političara, predstavnika institucija, akademskih stručnjaka i predstavnike medija.

Dodana vrijednost, inovacije i nove tehnologije su u fokusu drvoprerađivačkog i šumarskog sektora što je značajan napredak u odnosu na prethodne godine kada se na skupovima prvenstveno raspravljalo o sirovini i cijenama, kazao je predsjednik Klastera Stjepan Vojinić. Pohvaljena je suradnja s Hrvatskim šumama kao glavnim partnerom jer je ostvareni dijalog urodio Pismom razumijevanja i uvođenjem reda i transparentnosti u raspodjelu sirovine.

Središnje i najveće okupljanje drvne industrije i šumarstva u Hrvatskoj i regiji otvoreno je dinamičnim raspravama i komentarima u kojima su kao najvažniji izazovi istaknuti niska razina investicija, odlazak stručnog kadra te klimatske promjene i s tim povezano ozbiljno širenje šumskih štetnika, stoga je ključna suradnja gospodarstva, politike i znanosti kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja. Radionici za klimatske promjene kao panelist sudjelovao je izvršni direktor za poslove šumarstva David Mijoč.

Proizvodi hrvatske drvne industrije prepoznati su u cijelom svijetu i to na najzahtjevnijim tržištima, no to nije slučaj i na domaćoj sceni. Upućen je poziv politici i nadležnim institucijama od kojih sektor očekuje ne samo deklarativne potpore, nego i financijsku i otvaranje novih natječajnih programa.

Proizvodnja energije iz drva dobiva važno mjesto u provođenju zajedničke klimatske politike EU. Predsjednik udruge CROBIOM Davor Zec istaknuo je kako se CROBIOM zalaže za porast upotrebe drveta kao energenta. Biomasa može osigurati sigurnost opskrbe energijom iz obnovljivih izvora, ali i razvoj gospodarstva kroz zapošljavanje na ruralnim područjima, kazao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić te najavio kako ministarstvo intenzivno radi na podzakonskim aktima, što uključuje konzultacije za energetsku strategiju te uvođenje premijskog sustava za obnovljive izvore energije do kraja ove godine.

Skup je kroz dva dana u Opatiji okupio sudionike iz Hrvatske i susjednih zemalja, otvorio ga je župan Božo Galić kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.