Nakon višetjednog perioda suše, bilo je za očekivati pojavu požara pa su svrsishodno,  u šumariji Bosansko Grahovo raspoređena  protupožarna dežurstva za nadzor nad područjem, po sustavu rasporeda,  3 ekipe sa po dva člana zadužene su za obliazak i eventualnu intervenciju  na 3 reona.

Dežurstvima i organizacijom protupožarne službe ispred šumarije B.Grahovo rukovodi dipl.ing.šum.Milovan Stevančević-Pomoćnik upravitelja za uzgoj i zaštitu šuma.

Već drugoga dana dežurstva, u utorak 17.07.2012, oko 16:00 h u redovnom obilasku terena dežurni protupožarni dijelatnici uočili su požar u području sela Pečenci. Uz pomoć članova Civilne zaštite i još nekolicine djelatnika šumarije požar je lokaliziran, negdje oko 19:00 h a izgorila je povšina na kojoj      se nalazi groblje i borova šuma.

Na sreću, požar ipak nije prešao u kategoriju "visokog požara" što bi zasigurno prouzročilo veće probleme i veću štetu.

U jutro, 18.07.2012, požar je opet počeo buktati i širiti se, ali je opet pravovremenom intervencijom zaduženih protivpožarnih dijelatnika lokaliziran, i naposlijetku ugašen.

Istog dana, u redovnom obilasku protivpožarni dijelatnici uočili su požar na području sela Grkovci-Nuglašica u 16:10 h, te su odmah pristupili gašenju požara skupa sa dijelatnicima Federalne uprave za zaštitu šuma. Požar je ugašen u 17:30 h.

Uzrok nastanka ovih požara je nepoznat.

Apelira se na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi,  da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer i mala nepažnja može izazvati katastrofalne posljedice!