Forestry 2017 Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu BiH


UVOD U KONFERENCIJU | PROGRAM | LETAK | VIDEO-2017kupres-2017-billboard.jpg


U petak, 10. veljače 2017. je u Kupresu završilo drugo, dvodnevno izdanje konferencije KUPRES 2017, koja se etablira kao najvažniji skup u Bosni i Hercegovini u sektoru šumarstva i drvne industrije. Više od 300 sudionika, stručnjaka, donositelja odluka i medija, okupilo se na ovoj pitoresknoj visoravni kako bi raspravili o ključnim razvojnim pitanjima, koja će umnogome odrediti budući razvoj sektora.


forestey_kupres_2.jpg forestey_kupres_2.jpg

Više od 70 predavača iz EU, zemalja regije i Bosne i Hercegovine otvorilo je dijalog o važnim pitanjima na području šumarstva i prerade drva. Jedna od tema u fokusu konferencije bilo je obrazovanje kadrova kao jedan od preduvjeta razvoja na europskom putu Bosne i Hercegovine. U svom pozdravnom govoru na isto se osvrnula i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ističući kako šume imaju veliki potencijal, ne samo zbog svoje gospodarske uloge, već ne smijemo zaboraviti da su obrazovani stručnjaci te dobro osposobljeni radnici jednako tako vrijedan resurs. Putem video-veze iz Bruxellesa konferenciji se obratila i euro-zastupnica Dubravka Šuica, naglasivši da je svjesna važnosti na šumi baziranih industrija za BiH, koje su generirajući faktor za ruralni razvoj i otvaranje radnih mjesta. Podržavamo europski put BiH te ćemo učiniti sve da pomognemo u tom procesu, dodala je Šuica.


forestey_kupres_3.jpg forestey_kupres_4.jpg

Izneseni stavovi sudionika jednoglasno su potvrdili potrebu kako sektorsko obrazovanje, odnosno stručna praksa učenika i studenata treba postati sastavni dio kurikuluma na svim razinama obrazovanja. Atraktivnost šumarstva za mlade najbolje mogu i moraju promovirati uspješni poduzetnici u šumarstvu koji trebaju motivirane, zainteresirane i sposobne mlade ljude, za što je neophodna suradnja znanosti i gospodarstva.

Osim drvne sirovine, značajan je prihod i od općekorisnih funkcija šuma, posebno turizma i rekreacije, oko čega su se vodile intenzivne rasprave. Usluge šumskih ekosustava, tj. naknada za OKFš, posebno na primjeru korištenja sredstava za razminiranje, ali i na brojnim drugim primjerima, kao što su korištenje sredstava za pošumljavanje požarišta, za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda i drugo, treba povećati, a ne smanjivati, jer se time povećava društveno odgovorno poslovanje svih pravnih subjekata, rekao je prof. dr. Ivica Tikvić, profesor na šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stručnjak za ekološka pitanja u šumarstvu.

Uočjive su pojave neusklađenih odnosa između institucija i JLS
, što utječe na rad šumskih gospodarstava i drvoprerađivačkih tvrtki, a to je slučaj u svim zemljama regije. Zakon o šumama u Bosni i Hercegovini, čiji je nacrt donesen krajem 2016. i sad je u fazi tromjesečne javne rasprave, jedan je od preduvjeta za unaprje?enje tih odnosa, naglasio je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vecchio.

Konferencija je, osim eminentnih stručnjaka okupila i političku elitu na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini BiH te predstavnike institucija iz susjednih zemalja regije. Premijer Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, istaknuo je važnost konferencije u promociji lokaliteta Kupresa i sektora šumarstva. To je naglasio i izvršni direktor Europske asocijacije državnih šuma (EUSTAFOR) Piotr Borkowski, napominjući da u Bruxellesu Kupres postaje sinonimom za dijalog o šumarstvu.

U predkonferencijskim aktivnostima organizirana je posjeta šumskim lokacijama i drvoprerađivačkim pogonima u čemu su sudjelovali strani stručnjaci i predstavnici europskih sektorskih asocijacija. Na marginama skupa održala se dodjela nagrada za istaknute pojedince i tvrtke u sektoru šumarstva i prerade drva, a nagrada za životno djelo pripala je akademiku Vladimiru Beusu, istaknutom znanstveniku i stručnjaku. U postkonferencijskom programu KUPRESA 2017 održalo se natjecanje u skijanju za predstavnike na šumi baziranih industrija u zemljama JIE.


forestey_kupres_2.jpg forestey_kupres_2.jpg

Konferencija je od strane sudionika ocjenjena vrlo uspješnom uz zaključak da je potrebno dodatno sektorsko i međusektorsko umrežavanje, razmjena novih tehnoloških i stručnih znanja i iskustava, posebno oko podrške otvaranju novih radnih mjesta u ruralnim područjima, što je temelj gospodarske i demografske stabilnosti. Struka, politika i gospodarstvo složni su oko potrebe ostvarivanja još bolje suradnje i usklađenosti na području BiH i zemalja regije, a KUPRES 2017 uspješno trasira put prema međusobnom dijalogu, što briselski stručnjaci ocjenjuju važnim korakom prema postizanju još boljih rezultata.

Otvaranje

Konferencija 2023
TvojCO2Projekt TvojCO2

Izračunajte svoj karbonski otisak i poduzmite akciju za zdravu okolinu

Pretraga
   ORGANIZATORI

   ŠGD HERCEGBOSANSKE ŠUME

    

   HRVATSKI DRVNI KLASTER

   SUORGANIZATORI
    

   DRVNI KLASTER HERCEGOVINE