U Poljskoj zakrivljenoj šumi, nedaleko od gradića Gryfino koji je skoro u potpunosti uništen za vrijeme drugog svjetskog rata, nalazi se oko 400 borova čija su se stabla izvila 90o odmah iznad tla i što je najčudnije sva pokazuju prema sjeveru.

is1.jpg

Ovaj čudan fenomen koji nema službenog objašnjenja potaknuo je brojne rasprave i teoriziranja o nastanku ove šume.  Borovi za koje se smatra da su zasađeni početkom tridesetih godina prošlog stoljeća su savijena na deblu i protežu u stranu jedan do dva metra, nakon čega se opet izvijaju u visinu. Negdje oko njihove najviše točke, na visini od 15-ak  metara se vjerovatno nalazi oštečenje koje su zadobili u najranijoj dobi, što je na kraju i uzrokovalo ovakav uzorak rasta.

„Pronaći objašnjenje nije tako lako“, tvrdi umirovljeni botaničar William Remphrey iz University of Manitoba, koji je otkrio genetsku mutaciju u skupini aspen stabala koja ih je natjerala da se konstantno uvrću i uvijaju tijekom svog razvoja rezultirajući čvorasto-uvijenim drvećima. Da je uzrok uvijanja za poljsku šumu bio genetski, rekao je, očekivati bi bilo je da će se uvijanje nastaviti dalje od baze, kao što je slučaj u u stablima koja je on proučavao. No, s obzirom na njihovu glatkoću, vjerojatno se radi o vanjskom uzročniku.

is2.jpg

Moguće je da su obilni snjegovi prekrili stabla i  nastavili ih pritiskati kroz proljeće kad su pupoljci počeli da klijaju iz snijegom prekrivenog stabla. Ali to nebi objasnilo normalne borove koji okružuju ovu skupinu savijenih.

Prevladavajuća teorija je da su farmeri  1930-ih manipulirali stabla da bi iskrivljna debla koristili u izradi namještaja ili  brodogradnji  ali da ih je rat u tome prekinuo. Ljudi uistinu manipulariju stabla u razne i neobične oblike, npr  čvorove ili korpe a Američki Indijanci su  savijali drveća u markere koji su im pomagali navigirati i komunicirati u šumi. Ali takvi primjeri su rijetko nađeni u Europi.

is3.jpg  is4.jpg 

„Kad se sve uzme, s oprezom bih zaključio da se radi o ljudskom uzročniku.“ rekao je dr.Remphrey, te dodao da su čak i nakon što je pronašao genetski uzrok uvijanja u aspen stablima, ljudima bile interesantnije spekulacije i nategnute teorije. Ni naginjanje prema sjeveru nije objašnjeno ali dr.Remphrey smatra da se možda radi o slučajnosti.