Konferencija KUPRES 2018: Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini (19.-20.04.2018.)

Pregledano: 555, Objavljeno 18.04.2018., Kategorija Novosti

konferencija_kupres_2018.jpgTreću godinu za redom Kupres je mjesto susreta i središnjeg događaja u području šumarstva i prerade drva u BiH!
Hrvatski drvni klaster u suorganizaciji sa ŠGD Hercegbosanske šume, Privrednom/Gospodarskom komorom BiH, Drvnim klasterom Hercegovina i Udruženjem Biomasa u BiH organiziraju konferenciju "Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini" koji će se održati 19.-20.04.2018. u hotelu Adria Ski (Kupres, Bosna i Hercegovina). 


Cilj konferencije je okupljanje relevantnih aktera na šumi baziranog sektora na jednom mjestu i rasprava o aktualnim temama u šumarstvu, unapređenju poslovanja, većem korištenju EU fondova te intenzivnija prekogranična i međusektorska suradnja. U tom smislu, programski sadržaji uključivat će teme obrazovanja i cjeloživotnog učenja u šumarstvu te pregled najboljih europskih šumarskih praksi, tržišnih kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, presjek realizacija kapitalnih investicija i primjene inovacija u sektoru te sve prisutnije teme valorizacije biomase i energetskog drva. Na šumi bazirani sektor zauzima značajno mjesto u gospodarstvu BiH, kako u zapošljavanju lokalnog stanovništva i zadržavanju naseljenosti na ruralnim područjima, tako i u izvozu i doprinosu ukupnom razvoju cijele regije. Konferencija se stoga etablirala kao središnje mjesto artikuliranja šumarskih i drvoprerađivačkih tema čiji je cilj potaknuti šumarski i drvoprerađivački sektor na unaprjeđenje poslovanja i bolju valorizaciju na šumi baziranih sektora kroz razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških dostignuća, dodatnu edukaciju kadrova i veće korištenje fondova EU.


Oblici rada:

Panel rasprave

Razgovori s moderatorom

Plenarna predavanja

Radionice

Demonstracije  

Teme:

Održivo šumarstvo

Razminiranje

Tržište i cijene

EU fondovi

Šumska i drvna biomasa

Zakonodavstvo u BiH i zemljama regije

Tehnologije

Dostupnost radne snage, zapošljavanje i demografska politika

Edukacija i cjeloživotno učenje

Budućnost prerade drva 


JEDINSTVENI SKUP TAKVE TEMATIKE U BIH!
Zabilježen veliki interes stručne javnosti te je dosad svoj dolazak potvrdilo preko 150 sudionika. Osobito je pokazan veliki interes od strane kolega iz javnih poduzeća za gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini na razini Republike Srpske i Federacije, kao i federalnih jedinica – kantona te javnih poduzeća zemalja regije (Makedonske šume, Hrvatske šume, Srbijašume itd.). Osim državnih poduzeća za upravljanje šumama, dolazak su potvrdili i predstavnici sektorskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, brojne privatne sektorske tvrtke te predstavnici akademskog i znanstveno-istraživačkog miljea. 


VAŽNOST ZA SEKTOR!
Na šumi bazirani sektor zauzima značajno mjesto u gospodarstvu, kako u zapošljavanju lokalnog stanovništva i zadržavanju naseljenosti na ruralnim područjima, tako i u izvozu i doprinosu ukupnom razvoju cijele regije. Konferencija se stoga etablirala kao središnje mjesto artikuliranja šumarskih i drvoprerađivačkih tema čiji je cilj potaknuti šumarski i drvoprerađivački sektor jugoistočne Europe na unaprijeđenje poslovanja i bolju valorizaciju na šumi baziranih sektora kroz razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških dostignuća, dodatnu edukaciju kadrova i veće korištenje fondova EU.


AKTUALNE TEME!
Uz snažnu podršku institucija i udruga, stvara se nova, moderna komunikacijska platforma te ostvaruju potencijali za uspostavu intenzivnije prekogranične i međusektorske suradnje. U tom smislu, programski sadržaji uključivat će teme obrazovanja i cjeloživotnog učenja u šumarstvu te pregled najboljih europskih šumarskih praksi, tržišnih kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, presjek realizacija kapitalnih investicija, tehnološki razvoj i primjena inovacija u sektoru te sve prisutnije teme valorizacije biomase i energetskog drva.
Trailer o konferenciji možete vidjeti na sljedećem LINKU.

Konferencija za novinare i izjave za medije bit će u 12.00 sati u hotelu Adria Ski (četvrtak, 19.04.), a davat će ih predstavnici relevantnih institucija i šumarskih društava.