Ostvaren najbolji rezultat proizvodnje u posljednjih pet godina

Pregledano: 1426, Objavljeno 02.10.2018., Kategorija Novosti

Šumsko gospodarsko društvo „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres, je do 1. listopada, 2018. godine otpremilo oko 350 000 m3 neto drvne mase ili 77%, što je najbolji rezultat realizacije proizvodnje u posljednjih pet godina. Dobar rezultat je ostvaren usprkos lošim vremenskim uvjetima gdje smo u prva tri mjeseca ostvarili tek 4% sječe. Proizvodnja je pokrenuta u punom kapacitetu tek polovinom travnja otkada održavamo kontinuitet od oko 60 000 m3 na mjesečnoj razini. Izrazito kišoviti ljetni period je uzrokovao stvaranje blata u šumi što se negativno odrazilo na dinamiku privlačenja drvnih sortimenata ali ne u tolikoj mjeri da bi isporuka drvnih sortimenata prema drvoprerađivačkim poduzećima bila upitna. S druge strane, zahvaljujući ovakvim vremenskim uvjetima, nismo imali većih požara.

Dobrom rezultatu proizvodnje je pridonijelo stručno i kvalitetno planiranje, izrada novih ugovora o ustupanju sječe, izrade i privlačenja drvnih sortimenata, povećanje planske cijene sječe, izrade i privlačenja te reorganizacija u rukovođenju procesom proizvodnje u Društvu.

Zbog nepovoljnog trenda iseljavanja mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, a tako i iz Hercegbosanske županije, vjerojatno ćemo se uskoro naći pred velikim izazovima kako zadržati radnu snagu, prije svega radnike sjekače i traktoriste. Svjesni da se pred nama nalazi još puno posla, kao Uprava Društva smo odlučni uhvatiti se u koštac s najvećim problemima kako bi održali dobro poslovanje Društva na zadovoljstvo svih naših djelatnika i šire zajednice.


proizvodnja_1.10.2018.jpg