Ovog ljeta , gaseći veliki požar koji je  bio zahvatio Jelovaču , Kovač planinu i širio se prema Livnu i Tomislavgradu na Tušnicu i Kologaj , gasitelji su koristili put koji je još bio u izgradnji. Put ide od Eminova sela na Kovač planinu pa sve do Rasoje na Tušnici. Upravo zahvaljujući ovoj komunikaciji gasitelji su  uspjeli zaustaviti požar a posljedice bi bile nesagledive da se požar nije zaustavio. Put  je  građen u svrhu izgradnje vjetroparka na Kovač planini a gradile su ga tvrtke Feal i Luna.

Tijekom samog gašenja zapazili smo neobične tragove i izmet   zaključili smo da se radi o divljim konjima. Kako je velika grupa konja koja boravi na području Borova glava , Krug planina , Ivovik dosta daleko  daleko   došli smo do zaključka da se radi o posenom krdu.

U listopadu sam išao na Kovač planinu ispred povjerenstva za procjenu štete nastale izgradnjom gore pomenutog puta i stupni mjesta za vjetroturbine zajedno s prestavnicima Lune Đivićem i Šarcem. U blizini kontenjera za smještaj radnika ugledali smo oveću grupu konja njih 16 . U neposrednoj blizini kontenjera je iskopana lokava za pojenje konja koji su baš došli na vodu. Iz razgovora s Stipom saznao sam da je to posebno krdo koje su upravo oni  ,Stipe, Mićo i ekipa , prije dvije godine odvojili šest konja o velikog krda s Borove glave i sada imaju  krdo od 16 konja. U tjeku je izrada hranilica za ovo krdo. Krdo je hranjeno i sada se hrani a hranioci su upravo predstavnici Lune.

Već sam na početku rekao kakvu važnost ima novoizgrađeni put  zajedno s konjima izgradnjom vjetro parka ne sumnjam da će Kovač , Jelovača i  Tušnica postati turistička atrakcija.

Na početku puta ispod Sičine isti akteri su napravili preljevnu branu i stvorili malo jezero svi ovi potezi su hvale vrijedni. Dao nam Bog više ovakvih investitora koji pored ekonomske koristi  , koje će imati Općina Tomislavgrad, ujedno imamo vatrogasce i zaštitare prirode.

Svu ljepotu ovih konja nemoguće je dočarati fotografijama koje su snjmljene mobitelom ipak pogledajte ih ovdje na slajdovima.