Speleološko društvo “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada organiziralo je 12. Međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspediciju “Ponor Kovači – Izvor Ričine 2021”. Ekspedicija se održavala od 1. do 5. rujna 2021. godine, a četvrti dan istraživanja znanstvenicima se pridružila i geologinja Martina Lučić, pripravnica ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres.

U subotu, 4. rujna, istraživana je špilja u Resanovcima (Ledenica, Čađava i Vodena). Osobito zanimljiva bila je Ledenica, a odlazak na teren te istraživanja koja su se ondje odvijala poslužit će kao podloga za nastavak elaborata o spomenutoj špilji. Postojeći elaborat može se pronaći na našim stranicama (Gospodarenje HCVF površinama u Šumariji Bos. Grahovo, Lokalitet Ledenica ).

Špilja, dugačka 20 km s tek istraženih 700 m, raspolaže špiljskim nakitom velikih dimenzija i različitih boja kakav se rijetko može vidjeti u našim krajevima.

Istraživanja su organizirana u okviru dviju sekcija, speleološke, koja je obuhvatila bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te u sklopu znanstvene sekcije: geološka, hidrološka, geomorfološka, arheološka, paleontološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

Naglasak ovogodišnje ekspedicije je nastavak istraživanja ogromnog podzemnog sustava Ponor Kovači – Izvor Ričine kao jednog od kompliciranijih i opasnijih sustava ovoga kraja.

Osim sustava Ponor Kovači - Izvor Ričine te špilja u Resanovcima, istraživanje je obuhvatilo i kaverne na rubnom djelu Buškog jezera uz planinu Kamešnicu, nekoliko jama na Risovcu, speleološke objekte u Rakitnu (Sutina) te par pronađenih jama na planini Čvrsnici.

Istraživala su se 23 speleološka objekta, od čega ih 14 po prvi puta istraživano, a u razdoblju od 1. do 5. rujna u ekspediciji je sudjelovalo 47 istraživača  iz 18 gradova iz 4 države Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema zadnjim rezultatima istraživanja koji se sad mogu iznijeti, podzmeni sustav Ponor Kovači - Izvor Ričine dobio je nove metre te sad iznosi preko 5.5 km, a jama Golubinka nakon provedenih istraživanja ima novi speleološki nacrt do dubine 240m.

Foto galerija

znanstveno-istrazivacka-ekspedicija-ponor-kovaci-izvor-ricine-mijat-tomic-8.9.2021._1.jpgznanstveno-istrazivacka-ekspedicija-ponor-kovaci-izvor-ricine-mijat-tomic-8.9.2021._2.jpgznanstveno-istrazivacka-ekspedicija-ponor-kovaci-izvor-ricine-mijat-tomic-8.9.2021._3.jpgznanstveno-istrazivacka-ekspedicija-ponor-kovaci-izvor-ricine-mijat-tomic-8.9.2021._4.jpgznanstveno-istrazivacka-ekspedicija-ponor-kovaci-izvor-ricine-mijat-tomic-8.9.2021._5.jpgznanstveno-istrazivacka-ekspedicija-ponor-kovaci-izvor-ricine-mijat-tomic-8.9.2021._6.jpgznanstveno-istrazivacka-ekspedicija-ponor-kovaci-izvor-ricine-mijat-tomic-8.9.2021._7.jpg