Narodni nazivi: gencijana – goreč – gročica – košutnik – lincura – sirištara žuta – srčenik – trava od srdobolje – trava od srca – vladisavka

Šumsko gospodarsko područje "Kupreško" obiluje brojnim vrstama ljekovitog i aromatskog bilja među kojima je važno istaknuti i srčanik, kao biljku koja je od davnina poznata kupreškom čovjeku a koristio ju je uglavnom kao lijek u vremenima dok nije poznavao modernu medicinu, a i danas nalazi široku primjenu u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba.
Opis biljke: trajna je zeljasta biljka koja postiže visinu od 50-120 cm, s korijenom koji može biti star i do 50 godina, a vrlo je dug, debeo i razgranjen, izvana smeđe do tamnosmeđe boje, a iznutra žute boje. Stabljika je okrugla, iznutra šuplja a u gornjem dijelu žljebasta . Cvjetovi su poredani u pršljenovima a nastaju u nakupinama i pazušcima listova na gornjem dijelu stabljike . Cvjetovi su svjetlo – žute boje, gotovo do češke peterodijelni i rašireni . Vrijeme cvatnje : od lipnja do kolovoza, katkada još u jesen. Srčanik cvate tek nakon 5-8 godina starosti.

Stanište: srčanik je tipična planinska biljka te raste često u velikom mnoštvu na vapnenačkom gorju, na pustim mjestima među grmljem te na planinskim pašnjacima i livadama, najčešće preko 1000 metara nadmorske visine. Raste i na škriljastim i granitnim zemljištima. Srčanik se može preporučiti i za uzgoj (u vrtnoj zemlji) . Zemlja na kojoj se srčanik uzgaja ne smije biti gnojena gnojnicom. Korijen, iskopan iz duboke vrtne zemlje može biti dug do 1 metar i težak do 4kg. Prilikom sabiranja, odnosno iskapanja korijena, potrebno je korijenove glave vraćati natrag u zemlju radi daljnjeg razmnožavanja . Na taj bi se način prirodna staništa bolje sačuvala.

Biljka sadrži: srčanik se ubraja u lijekove s gorkim tvarima (amara), jer gorka tvar koju sadrži u najvećem je dijelu zastupljena u sastavu ljekovitih i djelotvornih tvari. Korijen uz gorke tvari sadrži glikozide kaogenciopikrin, gencin, genciamarin, masno ulje, gumu, gencian kiselinu, gencianozu, trisaharide, mineralne soli i dr.
Pregled kroz povijest: srčanik spada među najstarije ljekovite biljke. Ime "gencijan" dolazi od latinskog naziva Gentiana čije ime je dobio od poznavaoca bilja, ilirskog kralja Gentisa koji je živio u starom vijeku i koji je srčanik-gentijan upotrebljavao i preporučivao kao biljku za liječenje kuge. Poznati travar Kneipp cijenio je srčanik, te je i rekao: "kako onaj tko ima vrt trebao bi u njemu obavezno imati uz kadulju i pelin, srčanik, pa će tada istovremeno imati i ljekarnu u kući". Ljekoviti dijelovi biljke : sabire se korijen (Radix gentianae) od starijih biljka i to u jesen ili u rano proljeće . Svježi korijen ima oštar, gotovo odvratan miris, dok naprotiv, osušeni korijen ima aromatičan miris . Okus je u početku sladunjav, a kasnije gorak, gorčina se dugo zadržava u okusu. Korijen treba brzo sušiti (dobro ga je rezati po dužini, nanizati ga na špagu i objesiti na zračno mjesto) .

Djelovanje: korijen srčanika vrijedi kao jedno od najboljih sredstava za želudac. Ekstrakt srčanika treba uzimati kroz dulje vrijeme i to 20-30 kapi na pet velikih žlica vode . To pospješuje probavu, otklanja pritisak u želucu, mučnine a otklanja brzo i napadaje nesvjestice. Iz korijena srčanika peče se i rakija koja nije za svakog, ali bolesnima i slabima jača želudac, liječi probadanja, razara zgrušenu krv, a veoma je djelotvorno – zaštitno sredstvo protiv gripe. Srčanik pridonosi poboljšanju sastava krvi kroz povećanje crvenih i bijelih krvnih tjelašaca u ispravnom omjeru. Srčanik otklanja slabokrvnost i bljedoću, srčane i živčane slabosti i dobro je sredstvo protiv groznice.
Važno je naglasiti da je srčanik zbog neracionalnog skupljanja i ugrožavanja prirodnog staništa, zaštićena biljna vrsta te je do daljnjega zabranjeno njeno skupljanje i stavljanje u promet, a očuvanju ove dragocjene biljke svojim radom na terenu uvelike doprinose djelatnici Šumarije Kupres.